Zapiekanka ziemniaczana z wędzoną rybą.

4.5 (154 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Prosta w przygotowaniu.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Składniki:
    - około 500 g obranych ziemniaków
    - 500 g wędzonej makreli
    - 100 ml jogurtu naturalnego
    - 150 ml mleka
    - pół pęczka natki pietruszki
    - kilka plasterków żółtego sera
    - łyżka oleju
    - sól
    - pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (154 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Zapiekanka ziemniaczana z wędzoną rybą. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki pokroić w cienkie plasterki albo zetrzeć na plasterki na tarce. Makrelę oczyścić ze skóry i ości, podzielić na cząstki.
    Dno brytfanki naoliwić, wyłożyć połowę ziemniaków, następnie rozdrobnioną makrelę, posiekaną pietruszkę i kolejną warstwę ziemniaków. Jogurt wymieszać z mlekiem, dodać przyprawy i zalać całą zapiekankę. Przykryć naczynie.
    Zapiekankę piec w piekarniku rozgrzanym do 240°C (ustawiłam na grill z termoobiegiem) przez około 40 minut. Ziemniaczki powinny być ciemnozłote. Około 10 minut przed końcem zapiekania, zdjąć pokrywkę brytfanki i położyć plasterki sera.
    .
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować