Składniki:
- około 500 g obranych ziemniaków
- 500 g wędzonej makreli
- 100 ml jogurtu naturalnego
- 150 ml mleka
- pół pęczka natki pietruszki
- kilka plasterków żółtego sera
- łyżka oleju
- sól
- pieprz
Zapiekanka ziemniaczana z wędzoną rybą. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki pokroić w cienkie plasterki albo zetrzeć na plasterki na tarce. Makrelę oczyścić ze skóry i ości, podzielić na cząstki.
Dno brytfanki naoliwić, wyłożyć połowę ziemniaków, następnie rozdrobnioną makrelę, posiekaną pietruszkę i kolejną warstwę ziemniaków. Jogurt wymieszać z mlekiem, dodać przyprawy i zalać całą zapiekankę. Przykryć naczynie.
Zapiekankę piec w piekarniku rozgrzanym do 240°C (ustawiłam na grill z termoobiegiem) przez około 40 minut. Ziemniaczki powinny być ciemnozłote. Około 10 minut przed końcem zapiekania, zdjąć pokrywkę brytfanki i położyć plasterki sera.
.
Komentarze