Zapiekanka ziemniaczana z sosem majonezowo-ketchupowym

4.5 (171 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Kolejny mój eksperyment kuchenny. Smaczne danie obiadowe jednogarnkowe.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 2 pomidory
    puszka kukurydzy
    10 plastrów dowolnej wędliny
    4-5 ogórków kiszonych
    słoik papryki marynowanej
    10 dkg sera żółtego startego
    0,5 słoika majonezu
    4 łyżki ketchupu pikantnego
    6 dużych ziemniaków
    zioła prowansalskie
    1 cebula
    oregano
    bazylia
    sól
    pieprz
    vegeta
Wystaw ocenę:

4.5 (171 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Zapiekanka ziemniaczana z sosem majonezowo-ketchupowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Ostudzić. Pokroić w plastry.
  • 2. Pomidor, ogórki pokroić w plastry, cebulę w piórka, paprykę w paski Kukurydzę odsączyć. Majonez wymieszać z ketchupem.
  • 3. W naczyniu do zapiekania układać warstwami kolejno: połowa plastrów ziemniaków-posypać ziołami prowansalskimi-wędlina-papryka-cebula-ogórek-pieprz-druga połowa ziemniaków-vegeta-kukurydza-pomidor-oregano i bazylia-ser żółty-sos. Wierzch można posypać bułką tartą. Zapiekamy w temp. 180-200 stopni, około pół godziny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować