ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA Z POMIDORAMI I ŚMIETANĄ

4.48 (157 ocen)

  • 45 min

Pyszna zapiekanka ziemniaczana, polecam!

  • 45 min

Składniki:

  • WYKONANIE: ŁATWE
    PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 45 MINUT
    ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 17 ZŁ.
    ILOŚĆ PORCJI: 4-5

    Składniki:
    Około 1,5 kg ziemniaków,
    20 dag żółtego sera,
    2 średnie pomidory,
    20 dag pieczarek,
    pęczek szczypiorku,
    około 10 plastrów szynki wiejskiej (lub innej),
    duża śmietana 18% (330 ml),
    2 jajka,
    2 łyżki masła,
    sól,
    pieprz,
    zioła prowansalskie,
    gałka muszkatołowa,
    rozmaryn.
Wystaw ocenę:

4.48 (157 ocen)

Zapiekanka ziemniaczana z pomidorami i śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki gotuję w osolonej wodzie, kroję w grubsze plastry.
    Pieczarki i szynkę siekam, podsmażam na maśle z dodatkiem soli, pieprzu i ziół prowansalskich.
    Pomidory sparzam, obieram ze skórki, siekam i osączam nieco na sitku.
    Ser żółty ścieram na tarce o dużych oczkach, łączę ze śmietaną, jajkami i pomidorami. Dodaję przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa i rozmaryn. Dokładnie mieszam.
    Układam warstwy zapiekanki: 1/2 ziemniaków, 1/2 pieczarek, 1/3 sosu, pozostałe ziemniaki, pieczarki i sos. Całość posypuję posiekanym szczypiorkiem, zapiekam około 20 minut w 180 stopniach.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kiełbasa Pomidor Śmietana Ziemniaki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować