Zapiekanka ziemniaczana z pieczarkami

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Proste, tanie, a zarazem bardzo smaczne danie na bazie ziemniaków. Zamiast jogurtu naturalnego można dodać kwaśną śmietanę.

  • 60 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ziemniaki 450 gram
    pieczarki 120 gram
    cebula 1 mała szt
    olej kokosowy 1 łyżeczka
    jajko 1 szt
    jogurt naturalny 2 łyżki
    serek mascarpone 1 łyżka
    ser żółty 100 gram
    przyprawa do ziemniaków 1 łyżeczka
    sól
    pieprz
    koperek posiekany 1 łyżka
    masło do posmarowania naczynia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Zapiekanka ziemniaczana z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie przez 12-13 minut, licząc od momentu wrzenia. Odcedzamy i zostawiamy do przestygnięcia, a następnie kroimy w plasterki.

    Cebulę kroimy w kostkę, pieczarki w plasterki. Rozgrzewamy olej kokosowy na patelni i lekko szklimy cebulę. Dodajemy pieczarki oraz serek mascarpone i podsmażamy przez chwilę.

    Do miseczki wbijamy jajko, dodajemy jogurt naturalny, przyprawę do ziemniaków, pieprz oraz ser żółty pokrojony w drobną kostkę. Dokładnie mieszamy.

    Niewielkie naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Na dnie układamy warstwę ziemniaków, następnie połowę pieczarek z cebulą, na nich połowę masy z serem. Jeszcze raz powtarzamy wszystkie warstwy.

    Wstawiamy naczynie do nagrzanego piekarnika i pieczemy 30 minut z termoobiegiem w temperaturze 180 stopni. Gotowe danie posypujemy posiekanym koperkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować