Zapiekanka ziemniaczana z pieczarkami

4.5 (150 ocen)

  • 60 min

pomysł na zapiekankę wpadł mi do głowy gdy oczekiwałam gościa - wegetarianina :)

  • 60 min

Składniki:

  • * 2 kg ziemniaków
    * 2 duże cebule
    * 250 g pieczarek
    * pęczek szczypiorku
    * 150 g sera żółtego
    * 2 jajka
    * masło
    * sól
    * pieprz
    ( ew. przyprawa do ziemniaków )
Wystaw ocenę:

4.5 (150 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki Ser

Zapiekanka ziemniaczana z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki pokroić w talary ( ok 0.5 cm ) , zalać wrzątkiem odstawić na 15 minut.
  • 2. Pieczarki obrać , pokroić wedle gustu.
    Cebulę kroimy na półksiężyce , szczypiorek drobno posiekać.
    Ser żółty zetrzeć na grubym tarle.
  • 3. Na blachę pokruszyć troszkę masła następnie pokryć całe dno talarami ziemniaczanymi.
    Posypać całość solą, pieprzem i przyprawą. Następnie równomiernie dodać pieczarki, cebulę i szczypiorek również doprawić.
    Posypać całość delikatnie startym serem.
  • 4. Powtórzyć wszystko przekładając kolejną warstwę lecz bez sera !
  • 5. Do wcześniej nagrzanego piekarnika wkładamy zapiekankę i pieczemy w 180 °C około 30 minut. Po upływie czasu dorzucamy ser, czekamy aż się roztopi.
    Na koniec polewamy całość jajkiem i zapiekamy jeszcze 5 minut.
  • 6. Gotowe !
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pieczarki Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegetariańska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować