Zapiekanka ziemniaczana z parówkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki obieramy i gotujemy z dodatkiem soli ,odcedzamy, studzimy i kroimy w plastry. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Pieczarki płuczemy i kroimy w plasterki. Z parówek ściągamy osłonki i kroimy w kawałki. Ogórki konserwowe kroimy w kostkę. Koperek drobno siekamy. Na patelni roztapiamy masło, wsypujemy cebulę i smażymy do zarumienienia. Na tej samej patelni smażymy pieczarki, doprawiamy solą i pieprzem i smażymy. Ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach. Do miski wlewamy śmietanę, wbijamy jajka, dodajemy sól, pieprz, majonez oraz ser zółty i wszystko dokładnie mieszamy. Naczynie żaroodporne smarujemy margaryną. Układamy ziemniaki i posypujemy przyprawą do ziemniaków.
3.Układamy następną porcję ziemniaków, posypujemy przyprawą do ziemniaków i wszystko zalewamy przegotowanym sosem śmietanowo-serowym. Wstawiamy na 30 minut do piekarnika .Pieczemy w temperaturze 180stopni.
Komentarze