Zapiekanka ziemniaczana z młodą kapustą

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Dla 5 osób

Świetna propozycja na obiad dla całej rodzinki.
Biała kapusta, ziemniaki, kiełbasa i zielony groszek pod serową pierzynką .

  • 45 min
  • Dla 5 osób

Składniki:

  • 500 g ziemniaków
    400 g kiełbasy zwyczajnej
    2 cebule
    1 szklanka groszku zielonego
    1/2 główki młodej kapusty
    150 g sera żółtego
    sól
    pieprz
    papryka mielona słodka
    papryka mielona ostra
    olej

Zapiekanka ziemniaczana z młodą kapustą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki umyć, obrać, ugotować w posolonej wodzie.
    Odcedzić, wystudzić.

    Kapustę obrać z zewnętrznych liści, wyciąć głąb, poszatkować.
    Do kapusty dodać szklankę wody, posolić i dusić 15 minut pod przykryciem.

    Kiełbasę pokroić w krążki, usmażyć na suchej patelni na rumiano.
    Cebulę obrać, pokroić w piórka, zeszklić na oleju.

    Ziemniaki pokroić w plasterki, połowę z nich ułożyć na dni naczynia.
    Na ziemniakach ułożyć podsmażoną kiełbasę i cebulkę.
    Przyprawić solą, pieprzem i papryką.
    Posypać groszkiem.
    Wyłożyć kolejną warstwę ziemniaków oraz kapustę z pozostałą wodą z gotowania.
    Wierzch posypać startym serem żółtym oraz papryką ostrą i słodką.
    Piec ok 35 minut w 180 stopniach.





    ŹRÓDŁO: e-przepisykulinarne.pl

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy