Zapiekanka ziemniaczana z młodą kapustą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki umyć, obrać, ugotować w posolonej wodzie.
Odcedzić, wystudzić.
Kapustę obrać z zewnętrznych liści, wyciąć głąb, poszatkować.
Do kapusty dodać szklankę wody, posolić i dusić 15 minut pod przykryciem.
Kiełbasę pokroić w krążki, usmażyć na suchej patelni na rumiano.
Cebulę obrać, pokroić w piórka, zeszklić na oleju.
Ziemniaki pokroić w plasterki, połowę z nich ułożyć na dni naczynia.
Na ziemniakach ułożyć podsmażoną kiełbasę i cebulkę.
Przyprawić solą, pieprzem i papryką.
Posypać groszkiem.
Wyłożyć kolejną warstwę ziemniaków oraz kapustę z pozostałą wodą z gotowania.
Wierzch posypać startym serem żółtym oraz papryką ostrą i słodką.
Piec ok 35 minut w 180 stopniach.
Komentarze