Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym pod beszamelem

4.5 (169 ocen)

  • 2 godz.

Bardzo smaczna i szybka zapiekanka ze składników które znajdziecie w lodówce

  • 2 godz.

Składniki:

  • 1/2 kg mięsa mielonego
    5-6 ziemniaków
    1 burak
    1 mała cukinia
    3 marchewki
    1 cebula
    3 ząbki czosnku
    1 puszka pomidorów krojonych
    3 łyżki koncentratu pomidorowego

    Beszamel:
    90 g masła
    90 g mąki
    600 ml mleka
    10 dag sera żółtego
    sół, pieprz
    gałka muszkatołowa
Wystaw ocenę:

4.5 (169 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym pod beszamelem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki i marchewkę obgotować 5-7 minut. Ostudzić. Cebulę i posiekany czosnek podsmażyć na patelni. Dodać mięso mielone, a gdy się podsmaży dodać pomidory w puszce, koncentrat pomidorowy i przyprawy. Ziemniaki pokroić w plastry (ok 5 mm), buraki i cukinię w cienkie plasterki (ok 2 mm), a marchewkę w paski.

    Beszamel:
    Masło roztopić, dodać mąkę i zrobić białą zasmażkę. Powoli dodawać mleka, a gdy sos zgęstnieje doprawić i dodać 2/3 sera.

    Na dno naczynia żaroodpornego wlać trochę sosu. Ułożyć warstwę z 1/3 ziemniaków naprzemian z burakiem, cukinią i marchewką oraz połowę mięsa i trochę sosu. Powtórzyć warstwę, a na wierzch zimniaczano-warzywna warstwa z sosem beszamelowym.
    Piec 50 minut w 180 st. C. Pod koniec pieczenia wierzch posypać resztą sera.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować