Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki umyć, obrać i włożyć do gorącej, posolonej wody. Gotować 10 minut, po czym odcedzić, wystudzić i pokroić w plastry. Cebulę posiekać, przełożyć na patelnię z trzema łyżkami oleju, zeszklić. Dodać umyte, pokrojone drobniej grzyby, całość dusić do miękkości grzybów.Do zawartości patelni dołożyć mięso mielone i smażyć do zrumienienia. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, mieloną słodką i ostrą paprykę oraz sól i pieprz. Na końcu połączyć z pomidorami z puszki i chwilę poddusić do połączenia składników.
2.Na dnie naczynia żaroodpornego ułożyć połowę plastrów ziemniaków i posypać przyprawą.Na ziemniakach wyłożyć mięso mielone wraz z dodatkami. Przykryć pozostałymi ziemniakami, posypanymi przyprawą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. i zapiekać 30 minut. Na końcu posypać startym żółtym serem i dopiec jeszcze 5 minut.Podawać na ciepło.
Komentarze