Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym

4.5 (194 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Moja Mama bardzo czesto przygotowywala ja na kolacje

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • ziemniaki

    400 g mięsa mielonego

    1 cebula

    czosnek

    ulubione przyprawy: papryka słodka i ostra

    1 puszka pomidorów

    1 szklanka mleka + 1 jajko

    ser
Wystaw ocenę:

4.5 (194 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki gotować 10-15 w osolonej wodzie, odcedzić i pokroić w plasterki.
  • 2. Cebulę i czosnek podsmażyć na złoty kolor, dodać mięso, pod koniec smażenia przyprawić. Dodać pomidory i smażyć, aż do odparowania części wody.
  • 3. W naczyniu żaroodpornym układać warstwami: ziemniaki, ser, mięso, ziemniaki. Ziemniaki można dodatkowo posypać przyprawami, ziołami.
  • 4. Zapiekać pod przykryciem ok. 15 min. w temp. 220oC, po czym wymieszać mleko z jajkiem (przyprawić do smaku) i zalać ziemniaki. Na wierzch ułożyć ser. Zapiekać, aż do "ścięcia się" zalewy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować