Zapiekanka ziemniaczana z mięsem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie na półtwardo (ok. 8 minut), wyjąć, przelać zimną wodą, pokroić w szersze plastry.
Do tej samej wody dodać łyżkę cukru, wrzucić małe różyczki brokuła, gotować 5 minut, po wyjęciu również zanurzyć na chwilę w zimnej wodzie.
Cebulę pokroić w krążki i przesmażyć na oleju, posypać solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym, czubrycą i papryką słodką.
Łopatkę pokroić w plastry, przyprawić, obtoczyć lekko w mące, przysmażyć na rumiano w oleju pozostałym po smażeniu cebuli, w razie potrzeby dodać oleju. Wlać 3/4 szkl. bulionu i poddusić przez 15 minut.
Naczynie do zapiekania wysmarować olejem, wysypać bułką tartą, na dno wyłożyć plastry ziemniaków, pomiędzy nie wcisnąć rózyczki brokuła, posypać przyprawami.
Komentarze