Zapiekanka ziemniaczana z mięsem

0 (0 ocen)

Pełny obiad w jednym naczyniu, po prostu zapiekanka....

Składniki:

  • 5 średnich ziemniaków
    1/2 małego brokuła
    700 g łopatki wieprzowej + łyżka mąki do obtoczenia + 3/4 szkl. bulionu
    4 średnie cebule
    25 g tartego żółtego sera
    olej do smażenia
    sól, pieprz ziołowy, czosnek granulowany, suszony lubczyk, czubryca do przyprawienia
    bułka tarta do wysypania naczynia do zapiekania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1r581dp 1. Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie na półtwardo (ok. 8 minut), wyjąć, przelać zimną wodą, pokroić w szersze plastry.
    Do tej samej wody dodać łyżkę cukru, wrzucić małe różyczki brokuła, gotować 5 minut, po wyjęciu również zanurzyć na chwilę w zimnej wodzie.

    Cebulę pokroić w krążki i przesmażyć na oleju, posypać solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym, czubrycą i papryką słodką.

    Łopatkę pokroić w plastry, przyprawić, obtoczyć lekko w mące, przysmażyć na rumiano w oleju pozostałym po smażeniu cebuli, w razie potrzeby dodać oleju. Wlać 3/4 szkl. bulionu i poddusić przez 15 minut.

    Naczynie do zapiekania wysmarować olejem, wysypać bułką tartą, na dno wyłożyć plastry ziemniaków, pomiędzy nie wcisnąć rózyczki brokuła, posypać przyprawami.
  • image-084qq45 2. Na wierzch ułożyć podduszone plastry mięsa, lekko docisnąć.
  • image-07jto7k 3. Całość przykryć usmażoną cebulą, zalać sosem spod mięsa, przykryć pokrywą i wstawić do gorącego piekarnika.
  • image-1243dpj 4. Piec w 180 stopniach ok. 30 minut, zdjąć pokrywę aby sos częściowo odparował.
    Przed podaniem posypać tartym serem i kawałkami brokuła.
  • image-1maxxyv 5. Smacznego !
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować