Zapiekanka ziemniaczana z mięsem

4.5 (183 ocen)

  • 2 godz.

Pyszna, szybka i łatwa w przygotowaniu zapiekanka z dodatkiem mięsa mielonego i sera fety. Idealna na podwieczorek.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Masa mięsna
    - 20 dag karkówki
    - 1/2 papryki czerwonej
    - 1/2 papryki żółtej
    - sól do smaku
    - pieprz
    - 1 cebula
    - 2 ząbki czosnku
    - 1 jajko

    - 1 kg ziemniaków
    - ser feta
    - 20 dag sera żółtego

    Sos
    - 50 g jogurtu naturalnego
    - sól do smaku
    - pieprz do smaku
    - curry
Wystaw ocenę:

4.5 (183 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kroimy składniki 1. Kroimy drobno cebulę, czosnek mieszamy dodajemy pokrojone w kostkę papryki czerwone i żółte. Dodajemy przemielone mięso, mieszamy dodajemy jajko i przyprawiamy.
  • Rozkładamy ziemniaki 2. Obieramy ziemniaki, kroimy na plasterki wykładamy w naczyniu żaroodpornym, następnie wykładamy 1/2 masy mięsnej.
  • Rozkładamy kawałki sera fety 3. Kroimy ser feta w kostkę rozkładamy na masie mięsnej i przykrywamy drugą częścią masy. Na wierzch układamy ponownie ziemniaki i posypujemy startym serem.
  • Zapiekamy 4. Pieczemy 60 minut w temperaturze 180. Mieszamy jogurt naturalny z curry i przyprawami rozsmarowujemy na talerz kładziemy upieczoną zapiekankę
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować