Dość często w piątki przyrządzam łososia z ziemniakami. Żeby danie się nam nie znudziło dołożyłam pomidory i podałam w formie zapiekanki. Tak smacznie podana ryba była miłym zaskoczeniem :)
Składniki:
2 filety z łososia bez skóry (po 300g)
4-5 ziemniaków
2 pomidory
sok z cytryny
zioła prowansalskie
sól, pieprz
natka pietruszki
masło do wysmarowania formy
Zapiekanka ziemniaczana z łososiem i pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filety z ryby umyć, osuszyć i pokroić na sześć takiej samej wielkości pasków. Skropić sokiem z cytryny, przyprawić solą i pieprzem. Przykryć i odstawić do lodówki na min.1 godz.
2.Ziemniaki umyć, obrać, pokroić w cienkie plasterki. Oprószyć solą. Wyłożyć na dno wysmarowanej masłem formy (u mnie okrągła forma na tartę). Pomidory sparzyć, zdjąć skórkę, pokroić w plastry i rozłożyć na ziemniakach.Posypać ziołami prowansalskimi.
3.Na pomidory rozłożyć w równej odległości paski ryby zaczynając od środka. Formę przykryć i piec ok.25 minut w 190 st. Na pięć minut przed końcem pieczenia zapiekankę odkryć, by ryba się zrumieniła. Udekorować listkami natki pietruszki. Podawać od razu po przygotowaniu. Smacznego!
Komentarze