Zapiekanka ziemniaczana z łososiem i pomidorami

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia

Dość często w piątki przyrządzam łososia z ziemniakami. Żeby danie się nam nie znudziło dołożyłam pomidory i podałam w formie zapiekanki. Tak smacznie podana ryba była miłym zaskoczeniem :)

Składniki:

  • 2 filety z łososia bez skóry (po 300g)
    4-5 ziemniaków
    2 pomidory
    sok z cytryny
    zioła prowansalskie
    sól, pieprz
    natka pietruszki
    masło do wysmarowania formy





Zapiekanka ziemniaczana z łososiem i pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • łosoś 1. Filety z ryby umyć, osuszyć i pokroić na sześć takiej samej wielkości pasków. Skropić sokiem z cytryny, przyprawić solą i pieprzem. Przykryć i odstawić do lodówki na min.1 godz.
  • ziemniaki w plastrach 2. Ziemniaki umyć, obrać, pokroić w cienkie plasterki. Oprószyć solą. Wyłożyć na dno wysmarowanej masłem formy (u mnie okrągła forma na tartę). Pomidory sparzyć, zdjąć skórkę, pokroić w plastry i rozłożyć na ziemniakach.Posypać ziołami prowansalskimi.
  • przed pieczeniem 3. Na pomidory rozłożyć w równej odległości paski ryby zaczynając od środka. Formę przykryć i piec ok.25 minut w 190 st. Na pięć minut przed końcem pieczenia zapiekankę odkryć, by ryba się zrumieniła. Udekorować listkami natki pietruszki. Podawać od razu po przygotowaniu. Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy