Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą i pieczarkami

4.5 (198 ocen)

Sycące, proste i szybkie danie dla każdego.

Składniki:

  • 500g kiełbasy ( lub mieszanki kiełbasy, wedliny i boczku )
    6-7 średnich ziemniaków
    2 cebule
    250g pieczarek
    1 czerowna papryka
    1 duży kubek smietany 18%
    2 jajka
    200g sera zółtego
    zioła dalmatyńskie lub prowansalskie
    sól,pieprz
    olej rzepakowy
Wystaw ocenę:

4.5 (198 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą i pieczarkami 1. Ziemniaki obrać, opłukać i przekroić na pół, gotować 10-15 min. Odcedzic z wody i zostawić do przestygnięcia.
  • Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą i pieczarkami 2. Cebule obrać i pokroić w kostkę, zeszklić na patelni na 2 łyżkach oleju.
  • Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą i pieczarkami 3. Kiełbasę, boczek i wędliny pokroić w półplasterki, paski lub kostkę. Dodać do cebuli i podsmażyć.
  • Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą i pieczarkami 4. Pieczarki oczyścić i pokroić w plasterki. Dodać do podsmażonej kiełbasy, przypruszyć szczyptą soli i pieprzu. Dusić razem do odparowania wody z pieczarek.
    Paprykę umyć i usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę.
  • Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą i pieczarkami 5. W natłuszczonym naczyniu żaroodpornym ułożć warstwę z pokrojonych w plastry ziemniaków, wyłożyć połowę farszu z patelni, posypać połową papryki. Przykryć kolejną warstwą ziemniaczanych plastrów, farszu i papryki. Ostatnią warstwą są ziemniaczane plastry.
  • Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą i pieczarkami 6. Jajka i śmietanę rozmieszać na jednolitą masę, dodać łyżeczkę ziół, szczypte soli i pieprzu. Żółty ser zetrzec na tarce i wymieszać z masa jajeczno-śmietanową. Całość wylać na ostatnia warstwę zapiekanki. Piec pod przykryciem około 50 min w temparetaurze 190 stopni. Na 20 min przed końcem zdjąc pokrywe i zrumienić zapiekanke od góry.
  • Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą i pieczarkami 7. Gotową zapiekanę wyjąć z piekarniki, odstawić na 10-15 min do stężenia i podawać.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Kiełbasa Papryka Pieczarki Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować