Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą i pieczarkami

4.99 (188 ocen)

  • 50 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Zapiekanka ziemniaczana z dodatkiem ulubionej kiełbaski i pieczarek. Bardzo sycąca i łatwa w przygotowaniu. Polecam!

  • 50 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ok. 1,5 kg ziemniaków
    500 g kiełbasy (część kiełbasy można podmienić na boczek, szynkę czy inną wędlinę)
    4 duże cebule
    3-4 ząbki czosnku
    ok. 300 g pieczarek
    1/2 łyżki oleju do smażenia
    ok. 350-400 g kwaśnej, gęstej śmietany
    2 całe jajka
    ok. 200 g żółtego sera
    1 łyżeczka ziół prowansalskich
Wystaw ocenę:

4.99 (188 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zapiekanka 1. Ziemniaki obieramy, przekrajamy na pół i gotujemy w osolonej wodzie aż będą al dente. Studzimy. Wystudzone kroimy na grubsze plastry.


    Cebulę obieramy i kroimy w kostkę lub piórka. Kiełbasę kroimy w kostkę. Całość smażymy. Pieczarki kroimy w mniejsze kawałki i dorzucamy do kiełbasy z cebulą i podsmażamy.


    Naczynie żaroodporne smarujemy olejem lub masłem, połowę pokrojonych w plasterki ziemniaków wykładamy na dno naczynia, na to wykładamy podsmażoną cebulę, kiełbasę i pieczarki. Układamy resztę ziemniaków. 

    W osobnej miseczce mieszamy śmietanę, jajka, ser i zioła. Zalewamy tym naszą zapiekankę. 

    Całość pieczemy ok 30 min w 180 st do zrumienienia. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować