Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą i brukselką

4.5 (141 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 1 osoby

taką zapiekankę można podać na obiad czy kolację, można do niej wykorzystać ziemniaki, które zostały z obiadu z dnia poprzedniego

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 1 osoby

Składniki:

  • 70 dag ugotowanych ziemniaków
    0,5 kilograma kiełbasy śląskiej
    0,5 kilograma brukselki
    15 dag żółtego sera
    1 cebula
    400 ml śmietany 18 %
    3 łyżki koncentratu pomidorowego
    olej do smażenia
    sól do smaku
    pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

4.5 (141 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą i brukselką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki pokroić w plastry.
    Żółty ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
    Kiełbasę pokroić na pół plasterki.
    Cebulę obrać i pokroić w kostkę.
    Razem z kiełbasą usmażyć na rozgrzanym oleju.
    Brukselką oczyścić z wierzchnich liści i ugotować na pół miękko w osolonej wodzie.
    Odcedzić i ostudzić.
    Większe brukselki przekroić na pół.
    Śmietanę wymieszać z koncentratem pomidorowym oraz sola i pieprzem do smaku.
    Wszystkie składniki przełożyć do miski.
    Polać śmietaną z koncentratem.
    Wszystko razem wymieszać.
    Naczynie żaroodporne przesmarować olejem.
    Przełożyć do niego wymieszane składniki zapiekanki.
    Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 1 godzinę w 180 st C pod przykryciem.
    Następnie zdjąć przykrycie i zapiekać jeszcze 10 minut.
    Podawać na gorąco.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kiełbasa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować