taką zapiekankę można podać na obiad czy kolację, można do niej wykorzystać ziemniaki, które zostały z obiadu z dnia poprzedniego
1 godz. 30 min
Dla 1 osoby
Składniki:
70 dag ugotowanych ziemniaków
0,5 kilograma kiełbasy śląskiej
0,5 kilograma brukselki
15 dag żółtego sera
1 cebula
400 ml śmietany 18 %
3 łyżki koncentratu pomidorowego
olej do smażenia
sól do smaku
pieprz do smaku
Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą i brukselką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki pokroić w plastry.
Żółty ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Kiełbasę pokroić na pół plasterki.
Cebulę obrać i pokroić w kostkę.
Razem z kiełbasą usmażyć na rozgrzanym oleju.
Brukselką oczyścić z wierzchnich liści i ugotować na pół miękko w osolonej wodzie.
Odcedzić i ostudzić.
Większe brukselki przekroić na pół.
Śmietanę wymieszać z koncentratem pomidorowym oraz sola i pieprzem do smaku.
Wszystkie składniki przełożyć do miski.
Polać śmietaną z koncentratem.
Wszystko razem wymieszać.
Naczynie żaroodporne przesmarować olejem.
Przełożyć do niego wymieszane składniki zapiekanki.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 1 godzinę w 180 st C pod przykryciem.
Następnie zdjąć przykrycie i zapiekać jeszcze 10 minut.
Podawać na gorąco.
Komentarze