Jest to bardzo szybka, prosta i sycąca zapiekanka, którą możemy zrobić w sytuacji, gdy z małej ilości składników chcemy przygotować coś naprawdę pysznego!
Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ugotować ziemniaki tak, żeby nie były zbyt miękkie. Najlepiej ugotować je w mundurkach z dodatkiem soli a następnie obrać i pokroić w talarki o grubości około pół centymetra.
2.Cebulę i czosnek drobno posiekać i z zeszklić lekko na patelni. Kiełbasę pokroić w półplasterki i dorzucić do cebuli. Całość lekko podsmażyć i zdjąć z ognia.
3.Ścianki naczynia żaroodpornego wysmarować olejem i ułożyć na dnie pierwszą warstwę ziemniaków (na co zużywamy 1/3 wszystkich talarków). Wyłożyć na to połowę podsmażonej kiełbasy. Posypać serem. Ułożyć drugą warstwę ziemniaków i resztę kiełbasy. Następna warstwa to starty ser. Na wierzch wyłożyć ostatnią porcję ziemniaków.
4.Całość zalać śmietaną wymieszaną z jajkiem i doprawioną solą, pieprzem oraz majerankiem. Całość przykryć ostatnią warstwą sera.
5.Zapiekać pod przykryciem w temperaturze 175 st. przez około 30 minut.
Komentarze