Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Obrane ziemniaki gotujemy do miękkości. Odcedzamy je i studzimy. Po wystudzeniu ziemniaki kroimy w plasterki. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Pieczarki kroimy w półplasterki. Z papryki usuwamy gniazda nasienne i kroimy ją w cienkie paseczki. Kiełbasę kroimy w półplasterki. Ser ścieramy na grubych oczkach tarki.
Śmietanę mieszamy z jajkami i przyprawami.
Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju. Dodajemy cebule i kiełbasę i smażymy razem kilka minut, aż kiełbasa się zarumieni. Pod koniec dodajemy czosnek. Na drugiej patelni obsmażamy pieczarki aż cała woda z nich wyparuje. Pieczarki doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
W naczyniu żaroodpornym układamy połowę ziemniaków. Na ziemniaki wykładamy równomiernie cebulę z kiełbasą. Następnie układamy warstwę z podsmażonych pieczarek. Całość posypujemy równomiernie papryką. Całość polewamy śmietaną wymieszaną z jajkami. Na wierzchu zapiekanki układamy pozostałe plasterki ziemniaków. Całość posypujemy startym żółtym serem.
Naczynie przykrywamy i zapiekamy przez 30 minut w temperaturze 180 stopni. Następnie zdejmujemy przykrycie i zapiekamy jeszcze 10-15 minut – do momentu aż ser się rozpuści i ładnie zarumieni.
Życzę smacznego
Komentarze