Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Proste i smacze danie na kolację

  • 2 godz.

Składniki:

  • - 10 ziemniaków
    - 6 cebul
    - 3 ząbki czosnku
    - 500 g kiełbasy
    - 200 g startego żółtego sera
    - 300 ml śmietany (18%)
    - 2 łyżki masła
    - 1 jajko
    - sól pieprz do smaku

Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki wyszorować pod bieżącą wodą i ugotować w mundurkach.
    Obrać, pokroić w plasterki 5 mm. podzielić na 3 równe porcje.
  • 2. Czosnek i cebulę drobno posiekać i zeszklić na maśle. Dorzucićpokrojoną w kostkę kiełbasę.Wymieszać, podsmażyć i zdjąć z ognia.
  • 3. Śmietanę dokładnie wymieszać( można zmiksować) z jajkiem, tartym serem i pieprzem.
  • 4. Wysmarować masłem naczynie żaroodporne. Układać warstwami:
    1/3 ziemniaków, połowę cebuli z kiełbasą, drugą warstwętalarków ziemniaczanych, pozostalą część farszu kiełbasianego i na koniec - znowu ziemniaki. Całość zalać śmietaną z serem.
    Zapiekać w tem. 175 stopni przez 30 min.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy