Dla lubiących nie tylko schabowego z ziemniakami;)
1 godz. 30 min
Składniki:
600g ugotowanej kapusty kiszonej
500g boczku wędzonego
4 zwyczajne
2 duże pomidor
600g ziemniaków
2 duże cebule
masło do wysmarowania blachy i na wierzch zapienkanki
bułka tarta
sól i pieprz do smaku
Zapiekanka ziemniaczana z kapustą kiszoną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wstawimy kapuste do kotowania. Obieramy ziemniki i gotujemy 10 min.- studzimy. Kroimy w kostke boczek -smażymy to samo z kiełbasą pod koniec smażnienia dosajemy cebuje i jeszcze przesmażamy. Pomidory obieramy ze skórki i kroimy w plastry. Po ugotowaniu kapusty odciskamy, kroimy i dodajemy wrzucamy na patelnie do miesa i cebuli przesmażmy wszystko chwilke dodajemy sól i pieprz do smaku. takie spore naczynie smarujemy masłem układamy ziemkiaki pomidora a na koniec kapuste z miesem całość posypujemy bułką tartą i na wierzchy pładziemy trochę masła. wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180stC na 45 min
Komentarze