Zapiekanka ziemniaczana z kapustą

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Zapiekanka z cyklu sprzątanie lodówki i zamrażarki :)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1/2 kg ziemniaków
    1/2 małej główki białej kapusty
    20 dkg wędliny
    1 cebula
    15 dkg żółtego sera
    3/4 szklanki ugotowanej zielonej soczewicy
    3/4 szklanki ugotowanego mrożonego bobu
    sól, pieprz
    słodka papryka, zioła prowansalskie

Zapiekanka ziemniaczana z kapustą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki ugotować, można wykorzystać też te z poprzedniego obiadu. Cebulę obrać i posiekać i zeszklić na rozgrzanym oleju. Wędlinę pokroić i dodać do cebuli, podsmażyć. Kapustę poszatkować i dodać do cebuli z szynką. Podlać 1/2 szklanki wody, doprawić solą i pieprzem i smażyć aż kapusta zmięknie a woda odparuje.

    Na dni naczynia do zapiekania pokroić połowę ziemniaków, posypać soczewicą, wyłożyć kapustę z szynką, na to pokroić w talarki resztę ziemniaków, posypać bobem i startym żółtym serem oraz słodką papryką i ziołami prowansalskimi. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na pól godziny.

Komentarze

Podobne przepisy