Zapiekanka ziemniaczana z jajkami

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Tę zapiekankę często przygotowuję na piątkowy obiad lub w postne dni. Jej składniki są łatwo dostępne i zazwyczaj znajdują się w każdej kuchni :)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1, 5 l ziemniaków
    5 jajek
    30 dag pieczarek
    cebula
    sól, pieprz
    masło
    koperek
    papryka słodka

Zapiekanka ziemniaczana z jajkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka ugotować na twardo. Pieczarki pokroić w ósemki i usmażyć na maśle wraz z drobno pokrojoną cebulką. Doprawiając solą i pieprzem. Ziemniaki obrać i ugotować z dodatkiem soli. Do zapiekanki można wykorzystać ziemniaki pozostałe z poprzedniego dnia.
  • 2. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Ziemniaki pokroić w plasterki i ułożyć na dno naczynia. Posypać obficie koperkiem i słodką papryką. Następnie wyłożyć jajka pokrojone w plastry, pieczarki i pozostałe ziemniaki. Ponownie posypać koperkiem i papryką.
  • 3. Zapiekankę włożyć do pieca nagrzanego do 180 stopni i piec 30 minut. Około 5-7 minut przed końcem pieczenia wyłożyć na zapiekankę ser żółty pokrojony w paski.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy