Zapiekanka ziemniaczana z grzybami (kożlarz)

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Grzyby można przyrządzać na wiele różnych sposobów, dlatego się nie nudzą. Polecam.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 80 dkg ziemniaków
    20 dkg grzybów odgotowanych
    kilka plasterków boczku surowego
    1 jajko
    1 cebula
    1 łyżka posiekanej natki pietruszki
    olej do smażenia
    sól.pieprz

Zapiekanka ziemniaczana z grzybami (kożlarz) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • zapiekanka ziemniaczana z grzybami 1. Ziemniaki opłukać, obrać ze skórki, ugotować , odcedzić i pomiąć tłuczkiem. Do ziemniaków dodać jajko, natkę pietruszki, sól.pieprz, wymieszać.
  • Zapiekanka ziemniaczana z grzybami 2. Cebulę zeszklić na oleju, dodać drobno posiekane grzyby , podsmażyć.
  • Zapiekanka ziemniaczana z grzybami 3. Przygotować formę do pieczenia 11x29 cm wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem pergaminowym. Dno formy wyłożyć plastrami boczku
  • Zapiekanka ziemniaczana z grzybami 4. Następnie połowę masy ziemniaczanej, grzyby i pozostałą masę ziemniaczaną. Wstawić do piekarnika na 35 min . Piec w 190 stopniach.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy