Zapiekanka ziemniaczana z dynią, brokułami i białą kiełbasą

4.5 (173 ocen)

  • 30 min

Pomysłów na zapiekanki może być tyle ile kucharek :)

  • 30 min

Składniki:

  • 500 g ziemniaków
    500 g dyni mrożonej
    300 g brokuła mrożonego
    300 g białej kiełbasy (cienkiej)
    1 cebula
    3 ząbki czosnku
    sol
    pieprz
    majeranek

    beszamel
    2 łyżki masła
    3 łyżki mąki
    pól cebuli
    500 ml mleka
    sól
    pieprz
    pół łyżeczki imbiru
    1 jajko
Wystaw ocenę:

4.5 (173 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Zapiekanka ziemniaczana z dynią, brokułami i białą kiełbasą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zapiekanka ziemniaczana z dynią, brokułami i białą kiełbasą 1. Ziemniaki obrać, pokroić w grube plastry i obgotować ok 5 min. Odcedzić i wystudzić. Dynię wrzucić na wrzątek i pogotować ok 5 min, odcedzić. Brokuł wrzucić na chwilę na wrzątek i podzielić na różyczki. Na dnie naczynia żaroodpornego wlać łyżkę oleju i rozprowadzić. Ułożyć ziemniaki, Cebulę i czosnek przyrumienić i rozłożyć na ziemniakach, posypać solą i pieprzem. Odcedzoną dynię rozłożyć na zapiekankę i ułożyć różyczki brokuła.
    Przygotować beszamel:
    Na maśle przyrumienić posiekaną cebulę, dodać mąkę wymieszać i dodawać mleko ciągle mieszając aż wytworzy się sos o konsystencji gęstej śmietany doprawić solą, pieprzem i imbirem. Zmiksować blenderem lekko przestudzić, wbić jajko i energicznie wymieszać.
    Wylać sos na zapiekankę.
    Białą kiełbasę zwinąć w ślimaczki, spiąć szpikulcem i ułożyć na sosie.
    Posypać odrobiną żółtego sera, solą, pieprzem i oregano.
    Zapiec ok 40 min w temp ok 200 st.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować