Zapiekanka ziemniaczana z dorszem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki z masłem utłuc na gładką masę, dodać natkę, wyłożyć na dno wcześniej wysmarowanego i wysypanego bułką tartą naczynia żaroodpornego.
Filet rybny pokroić na małe kawałki, skropić sokiem z cytryny, posolić, posypać pieprzem.
Panierować w jajku i bułce tartej i krótko smażyć na gorącym oleju, po czym odtłuścić w ręczniku papierowym.
Na warstwę ziemniaczaną wyłożyć przesmażone pieczarki, następnie usmażonego kawałkach dorsza.
Szpinak poddusić na maśle, dodać czosnek, pieprz i maggi do smaku. Jak ostygnie połączyć z serkiem twarogowym i wyłożyć na dorsza.
2.Jajka roztrzepać ze śmietaną, doprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać z tartym serem i równomiernie wylać na zapiekankę.
Wstawić do piekarnika do 180 stopni, najpierw na dolne grzanie ( 15 min ), później góra dół ok. 20 minut, tak aby ser ładnie się rozpuścił i zrumienił.
3.Podać z ulubionym sosem. Ja do tego podałam jeszcze gorący czerwony barszcz do popicia.
Komentarze