Zapiekanka ziemniaczana z cukinia i wędzonym łososiem w sosie z ogórka kiszonego

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Średni

Zapiekanki mają to do siebie że ciężko uchwycić je w ładnej formie podania ale nie zmienia to faktu że w większości wychodzą przepyszne i treściwe.
Podać je można z dowolnym sosem czy też sałatką ze świeżych warzyw, równie dobrze można odgrzać na kolacje a nawet kolejnego dnia.

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Średni

Składniki:

  • 1 kg młodych ziemniaków
    1 duża cukinia
    1 czerwona papryka
    60g. łososia wędzonego na gorąco
    świeżo mielony czarny pieprz
    sól
    Sos z ogórka kiszonego:
    2 łyżki masła 82% lub klarowanego
    1 cebula lyb 2-3 szalotki
    3 duże ogórki kiszone
    200 ml bulionu drobiowego lub warzywnego
    200 ml śmietanki 30%
    1/2 pęczka kopru
    1 łyżka soku z kiszonych ogórków lub z cytryny
    1 łyżeczka cukru
    pieprz czarny świeżo mielony
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zapiekanka ziemniaczana z cukinia i wędzonym łososiem w sosie z ogórka kiszonego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ziemniaki 1. Ziemniaki oskrobać, gotować w osolonym wrzątku przez 5 min.
    Odcedzić, pokroić w plastry.
  • warzywa 2. Cukinię także pokroić w plastry, paprykę w paski.
    Łososia podzielić na małe kawałki.
    Naczynie żaroodporne natłuścić masłem, układać na przemian plastry warzyw.
    Na wierzchu położyć paski papryki oraz kawałki łososia.
  • Sos z kiszonego ogórka 3. Sos z kiszonego ogórka: Cebulę oraz ogórki pokroić w małą kostkę.
    Na rozgrzanym maśle zeszklić cebulę, dodać ogórki.
    Smażyć przez 2-3 min co chwila mieszając.
  • sos z kiszonego ogórka 4. Wlać bulion oraz śmietankę.
    Gotować na minimalnym gazie do lekkiego zgęstnięcia sosu.
    W między czasie dodać posiekany koper oraz sok z ogórków lub cytryny, doprawić solą, pieprzem oraz cukrem.
  • sos z kiszonego ogórka 5. Garnek zdjąć z gazu, wsypać ser żółty, wymieszać.
  • Zapiekanka ziemniczana z cukinia i wędzonym łososiem w sosie z ogórka kiszonego 6. Sosem zalać warzywa z łososiem.
    Piec około 30 min w piekarniku nagrzanym do 180st.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Łosoś Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować