Zapiekanka ziemniaczana z cukinią i mięsem mielonym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki ugotować all'dente w mundurkach.Obrać ,pokroić w plastry .Mięso doprawić przyprawami,dodać czosnek i podsmażyć na niewielkiej ilości oleju.Dodać cebulę pokrojoną w kostkę.Cukinię i obrane ze skórki pomidory pokroić w kostkę,dodać do mięsa i dusić do miękkości warzyw.Na koniec dodać posiekaną natkę pietruszki.Pieczarki podsmażyć przyprawione vegetką.Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach.Śmietankę i jajko roztrzepać w miseczce doprawiając szczyptą soli,dodać starty ser i łyżeczkę ziół-wymieszać.
Naczynie żaroodporne wysmarować masłem.Ułożyć 2/3 pokrojonych ziemniaków.Na ziemniaki wyłożyć mięso ;przykryć pozostałymi ziemniakami.Następnie wyłożyć pieczarki i zalać przygotowanym sosem śmietanowo -serowym.Wstawić do piekarnika ,piec ok 30-40 min w 180 stopniach.
Komentarze