Zapiekanka ziemniaczana z awokado, boczkiem i serami

4.5 (156 ocen)

  • 40 min

Treściwa zapiekanka ziemniaczana, 3 rodzaje sera i awokado dodają smaczku:-)

  • 40 min

Składniki:


  • 5-6 ziemniaków
    1 dojrzałe awokado
    boczek wędzony pokrojone w bardzo cienkie plasterki - ok. 80 g
    70 g mascarpone z ziołami i cebulką
    50 g parmezanu
    1 łyżka śmietany 18%
    125 g mozzarelli
    oliwa rozmarynowa lub odrobinę innego tłuszczu do wysmarowania naczynia
    przyprawy: sól, papryka ostra w proszku, płatki chili
Wystaw ocenę:

4.5 (156 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Zapiekanka ziemniaczana z awokado, boczkiem i serami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • zapiekanka ziemniaczana 1. Ziemniaki umyłam, pokroiłam w plastry o grubości ok. 1,5 cm i ugotowałam na parze. Skropiłam naczynie żaroodporne oliwą rozmarynową i ułożyłam warstwę z połowy ziemniaków, posoliłam delikatnie. Awokado obrałam, usunęłam pestkę, pokroiłam w kostkę i wymieszałam z mascarpone, śmietaną, solą i płatkami chili. Masę rozsmarowałam na ziemniakach i rozkruszyłam mozzarellę.
  • zapiekanka ziemniaczana 2. Ułożyłam drugą warstwę ziemniaków, posypałam posiekanym boczkiem, posypałam papryką ostrą i dużą ilością startego parmezanu. Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Zapiekałam aż ser mocno się zarumienił (ok. 20-30 minut).

Porady

Zamiast ziołowego mascarpone można użyć zwykłego lub zrezygnować z niego i dodać troszkę więcej śmietany i przypraw. Oliwę rozmarynową można zastąpić masłem. Zamiast boczku można użyć szynki włoskiej

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Awokado Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować