Zapiekanka ziemniaczana po francusku

4.5 (145 ocen)

  • 5 min

Proste, tanie i baaaaardzo smaczne danie.

  • 5 min

Składniki:

  • ziemniaki pokrojone w plasterki 1 kilogram
    cebula 2 sztuki
    czosnek 1 ząbek
    masło 1 łyżka
    starty żółty ser 100 gramów
    śmietana kremówka (30-36%) 75 mililitrów
    bulion 1 szklanka
    sól, pieprz 1 szczypta
Wystaw ocenę:

4.5 (145 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki Ser

Zapiekanka ziemniaczana po francusku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obrać w talarki.

    Naczynie żaroodporne nasmarować masłem i natrzeć przekrojonym czosnkiem. Cebulę pokroić i zeszklić na maśle razem z pozostałym ząbkiem czosnku. Dodać śmietanę, ser i przyprawy, wszystko dokładnie wymieszać.

    W naczyniu układać warstwami ziemniaki i zalewać masą serową. Na końcu całość zalać bulionem i zapiekać w piekarniku nagrzanym do 175°C przez godzinę, aż ziemniaki będą na wierzchu ładnie zrumienione.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czosnek Sery Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować