Zapiekanka ziemniaczana

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 1 osoby

Proste, smaczne i szybkie w przygotowaniu danie. Polecam!

  • 60 min
  • Dla 1 osoby

Składniki:

  • -1/2 kg ziemniaków
    -100 g boczku
    -cebula
    -200 ml śmietany 18%
    -jajko
    -mleko
    -100 g żółtego sera
    -sól
    -pieprz
    -gałka muszkatołowa
    -rozmaryn do posypania

Zapiekanka ziemniaczana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obieramy i kroimy na talarki. Wrzucamy na gorącą wodę i gotujemy ok. 5 min. Cedzimy i przekładamy do żaroodpornego naczynia. Boczek smażymy na patelni razem z cebulą. Wykładamy na ziemniaki. W miseczce rozmącamy jajko, dodajemy do niego śmietanę i kilka łyżek mleka. Doprawiamy. Wylewamy równomiernie na ziemniaki. Całość posypujemy tartym żółtym serem. Wtsawiamy do piekarnika o temp. 180°C i pieczemy do momentu, gdy ziemniaki będą miękkie (ok. 40 min), a ser się rozpuści. Podajemy posypane posiekanym rozmarynem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy