Proste, smaczne i szybkie w przygotowaniu danie. Polecam!
60 min
Dla 1 osoby
Składniki:
-1/2 kg ziemniaków
-100 g boczku
-cebula
-200 ml śmietany 18%
-jajko
-mleko
-100 g żółtego sera
-sól
-pieprz
-gałka muszkatołowa
-rozmaryn do posypania
Zapiekanka ziemniaczana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki obieramy i kroimy na talarki. Wrzucamy na gorącą wodę i gotujemy ok. 5 min. Cedzimy i przekładamy do żaroodpornego naczynia. Boczek smażymy na patelni razem z cebulą. Wykładamy na ziemniaki. W miseczce rozmącamy jajko, dodajemy do niego śmietanę i kilka łyżek mleka. Doprawiamy. Wylewamy równomiernie na ziemniaki. Całość posypujemy tartym żółtym serem. Wtsawiamy do piekarnika o temp. 180°C i pieczemy do momentu, gdy ziemniaki będą miękkie (ok. 40 min), a ser się rozpuści. Podajemy posypane posiekanym rozmarynem.
Komentarze