Zapiekanka ziemniaczana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki podgotować (nie gotować do miękkości) i odstawić do ostudzenia. Ser zetrzeć na tarce, paprykę pokroić w drobną kostkę, a wędlinę i cebulę w talarki. Na spód naczynia żaroodpornego wlać oliwę i dokładnie rozprowadzić po naczyniu w którym będziemy zapiekać (dobrze się rozprowadza ziemniakami). Ziemniaki kroić w talarki i układać tak aby dokładnie zakryć dno, na tak ułożone ziemniaki posypać przyprawy do zapiekanek i posmarować musztardą. Na musztardę kładziemy wędlinę paprykę i cebulę (połowę), posypać serem i przykryć drugą warstwą ziemniaków, posypać przyprawą i posmarować keczupem i dodajemy resztę wędliny, cebuli i papryki. Ponownie posypujemy serem, przykrywamy trzecią warstwą ziemniaków i posypujemy resztą sera. Tak przygotowaną zapiekankę zapiekamy ok 30 min w temperaturze 200 stopni. Podawać z sosem czosnkowym.
Komentarze