Zapiekanka ziemniaczana

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 8 osób

Zapiekanka ziemniaczana z jajkami,serem i śmietaną.Bezmięsna.Idealna na piątkowy obiad:)

  • 60 min
  • Dla 8 osób

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
    5 jajek na twardo
    2 cebule
    200 gram żółtego sera
    duże opakowanie śmietany 12% 330ml
    4 jajka
    przyprawa do ziemniaków
    pieprz,sól,ostra papryka,rozmaryn
    olej

Zapiekanka ziemniaczana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obieramy,kroimy w plastry i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie.Następnie odcedzamy.Cebulę kroimy w drobną kostkę i szklimy na oleju.Ugotowane jajka obieramy i trzemy na grubej tarce.Formę do zapiekanki smarujemy olejem i układamy ziemniaki,posypujemy je solą,pieprzem i przyprawą do ziemniaków,na nie rozkładamy zeszkloną cebulę i jajka starte oraz ścieramy kawałek sera.I tak robimy kolejno warstwy aż do skończenia ziemniaków.Na górę zapiekanki ścieramy resztę sera żółtego.Śmietanę mieszamy z jajkami,szczyptą: soli,pieprzu,ostrej papryki i rozmarynu.I polewamy zapiekankę.Nakrywamy folią aluminiową.Pieczemy ok.25-30 min w temp.180 stopni.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy