Zapiekanka ziemniaczana

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Prosta, sycąca.

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
    3 cebule
    250 g boczku
    2 łyżki mąki
    3 łyżki oleju
    sól
    pieprz
    przyprawa do dań z ziemniaków
    słonina

Zapiekanka ziemniaczana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zapiekanka ziemniaczana 1. Ziemniaki obrałem, opłukałem, starłem na tarce o małych oczkach, lekko odcisnąłem.
    Dodałem dwie obrane cebule, starte na tej samej tarce. Masę wymieszałem z mąką, doprawiłem sola i pieprzem oraz przyprawą do dań z ziemniaków.

    Boczek pokroiłem w cienkie plasterki. Pozostałą cebulę obrałem, pokroiłem w dość grube talarki. Naczynie do zapiekanek natarłem kawałkiem słoniny, wyłożyłem plasterkami boczku. Rozłożyłem na nich masę ziemniaczano-cebulową. Wyrównałem powierzchnię, lekko ugniatając łyżką.

    Na wierzchu ułożyłem pozostałe plasterki boczku, przekładając je w kilku miejscach talarkami cebuli. Wierzch zapiekanki posmarowałem olejem. Piekarnik rozgrzałem do temperatury 160 stopni C. Wstawiłem zapiekankę . Piekłem, aż boczek i cebula lekko się zrumieniła.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy