Zapiekanka ze szpinakiem i serem

0 (0 ocen)

Prościutka w wykonaniu, bardzo smaczna i pożywna.

Składniki:

  • 50 dag ziemniaków
    450 dag mrożonego szpinaku
    50 dag mielonego mięsa
    2 cebule
    2 ząbki czosnku
    2 jajka
    10 dag sera żółtego
    2 łyżki masła
    łyżka posiekanej natki
    tłuszcz do posmarowania formy
    gałka muszkatołowa
    sól, pieprz













Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki Ser

Zapiekanka ze szpinakiem i serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przygotuj składniki na zapiekankę 1. Ziemniaki umyj, obierz i pokrój w plasterki. Cebule i czosnek obierz i drobno posiekaj.
  • szpinak podsmaż na maśle 2. Na rozgrzanym maśle zeszklij połowę cebuli i czosnek, gdy się zarumieni, dodaj rozmrożony szpinak. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Chwilę smaż, po czym lekko przestudż.
  • 3. Mielone mięso połącz z resztą cebuli oraz jajkami i natką, dopraw solą i pieprzem.
  • 4. Okrągłą formę ( o śr.22cm) wyłóż papierem do pieczenia i wysmaruj masłem.Ułóż warstwami: mielone mięso, posolone lekko ziemniaki i szpinak.Piecz w nagrzanym do 180 st.piekarniku przez 50 minut. 10 minut przed końcem pieczenia na wierzchu poukładaj paski sera. Zapiekankę pokrój na porcje, udekoruj natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Ser żółty Szpinak

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować