Zapiekanka ze szpinakiem i serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki umyj, obierz i pokrój w plasterki. Cebule i czosnek obierz i drobno posiekaj.
2.Na rozgrzanym maśle zeszklij połowę cebuli i czosnek, gdy się zarumieni, dodaj rozmrożony szpinak. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Chwilę smaż, po czym lekko przestudż.
3.Mielone mięso połącz z resztą cebuli oraz jajkami i natką, dopraw solą i pieprzem.
4.Okrągłą formę ( o śr.22cm) wyłóż papierem do pieczenia i wysmaruj masłem.Ułóż warstwami: mielone mięso, posolone lekko ziemniaki i szpinak.Piecz w nagrzanym do 180 st.piekarniku przez 50 minut. 10 minut przed końcem pieczenia na wierzchu poukładaj paski sera. Zapiekankę pokrój na porcje, udekoruj natką pietruszki.
Komentarze