Zapiekanka ze szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki szorujemy i gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie ok. 25 minut. Odcedzamy i obieramy. Pomidory myjemy i osuszamy. Cebulę
i czosnek obieramy i siekamy. Szpinak myjemy, przebieramy, usuwamy zgrubiałe łodygi.
2.Cebulę i czosnek szklimy na oleju. Dodajemy szpinak. Dusimy 5 minut. Doprawiamy solą i białym pieprzem.
3.Pomidory, ziemniaki i mozzarellę kroimy w plastry. W natłuszczonym naczyniu żaroodpornym układamy kolejno warstwami: ziemniaki, szpinak,
pomidory i mozzarellę. Zapiekamy ok. 10 minut w temp. 200 °C. Wyjmujemy. Oprószamy czarnym pieprzem.
Porady
● Szpinak po oczyszczeniu warto zblanszować i wymieszać z rozkłóconym jajkiem.
Komentarze