Zapiekanka ze szpinakiem

4.5 (155 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 50 min

W weekendy na obiady zapraszam córki, zięciów i wnuczęta. Przy stole jest więc gwarno i wesoło.

  • 50 min

Składniki:

  • 25 dag ziemniaków
    60 dag szpinaku
    cebula
    ząbek czosnku
    op. sera mozzarella
    2 pomidory
    2 łyżki oleju
    biały pieprz
    grubo mielony czarny pieprz
    sól
Wystaw ocenę:

4.5 (155 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Zapiekanka ze szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki szorujemy i gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie ok. 25 minut. Odcedzamy i obieramy. Pomidory myjemy i osuszamy. Cebulę
    i czosnek obieramy i siekamy. Szpinak myjemy, przebieramy, usuwamy zgrubiałe łodygi.
  • 2. Cebulę i czosnek szklimy na oleju. Dodajemy szpinak. Dusimy 5 minut. Doprawiamy solą i białym pieprzem.
  • Zapiekanka ze szpinakiem 3. Pomidory, ziemniaki i mozzarellę kroimy w plastry. W natłuszczonym naczyniu żaroodpornym układamy kolejno warstwami: ziemniaki, szpinak,
    pomidory i mozzarellę. Zapiekamy ok. 10 minut w temp. 200 °C. Wyjmujemy. Oprószamy czarnym pieprzem.

Porady

● Szpinak po oczyszczeniu warto zblanszować i wymieszać z rozkłóconym jajkiem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czosnek Szpinak Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_07-2011

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować