Zapiekanka ze szpinakiem.

0 (0 ocen)

Mój sprawdzony sposób na pyszny obiad.

Składniki:

  • Składniki:
    • Kilogram młodych ziemniaków
    • 80 dag świeżego szpinaku
    • 2 małe cebule
    • 2 ząbki czosnku
    • ½ kg mielonego wieprzowego mięsa
    • 10 dag żółtego sera w plastrach
    • Świeżo mielony czarny pieprz
    • Gałka muszkatołowa
    • 2 łyżki oleju
    • Łyżka masła
    • Sól
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Zapiekanka ze szpinakiem. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie:
    • Ziemniaki umyj i wyszoruj. Gotuj je w mundurkach pod przykryciem około 20 minut. Odczekaj ,aż wystygną, zdejmij skórkę i pokrój na plasterki.
    • Szpinak opłucz, usuń łodygi, zostaw same liście. Cebule i czosnek obierz. Cebulę pokrój w drobną kostkę, czosnek przeciśnij przez praskę. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju, wrzuć połowę posiekanej cebuli i czosnek, smaż chwilę, cały czas mieszając. Dodaj opłukane liście szpinaku, przypraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Smaż kilka minut, aż staną się ciemnozielone. Następnie przełóż szpinak do innego naczynia, a na patelnię wlej łyżkę oleju i wrzuć pozostałą cebulę. Gdy się przysmaży, dodaj mielone mięso. Rozgnieć je lekko widelcem, dopraw solą i pieprzem. Przykryj i duś 15 minut na wolnym ogniu. Następnie zdejmij z ognia i przestudź.
    • Żaroodporną formę posmaruj masłem. Na dnie ułóż warstwę mielonego mięsa, a na niej warstwę ziemniaków, a następnie szpinak. Na wierzchu ułóż plasterki żółtego sera. Zapiekaj około 30 minut w temperaturze 180 stopni. Podawaj z sałatą i zielonymi ogórkami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować