Zapiekanka ze szpinakiem. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie:
• Ziemniaki umyj i wyszoruj. Gotuj je w mundurkach pod przykryciem około 20 minut. Odczekaj ,aż wystygną, zdejmij skórkę i pokrój na plasterki.
• Szpinak opłucz, usuń łodygi, zostaw same liście. Cebule i czosnek obierz. Cebulę pokrój w drobną kostkę, czosnek przeciśnij przez praskę. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju, wrzuć połowę posiekanej cebuli i czosnek, smaż chwilę, cały czas mieszając. Dodaj opłukane liście szpinaku, przypraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Smaż kilka minut, aż staną się ciemnozielone. Następnie przełóż szpinak do innego naczynia, a na patelnię wlej łyżkę oleju i wrzuć pozostałą cebulę. Gdy się przysmaży, dodaj mielone mięso. Rozgnieć je lekko widelcem, dopraw solą i pieprzem. Przykryj i duś 15 minut na wolnym ogniu. Następnie zdejmij z ognia i przestudź.
• Żaroodporną formę posmaruj masłem. Na dnie ułóż warstwę mielonego mięsa, a na niej warstwę ziemniaków, a następnie szpinak. Na wierzchu ułóż plasterki żółtego sera. Zapiekaj około 30 minut w temperaturze 180 stopni. Podawaj z sałatą i zielonymi ogórkami.
Komentarze