Zapiekanka z ziemniaków, warzyw i szynki

4.5 (178 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Potrawa ta jest bardzo prosta w wykonaniu,przepis dostałam od mojej babci.Jest to potrawa głównie z warzyw,więc jest zdrowa,zawiera dużo witamin i mikroelementów ,można ją podawać jako danie obiadowe lub na kolację.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ziemniaki--140dkg
    marchew--30dkg
    pietruszka korzeń--20dkg
    cebula--20dkg
    por--10dkg
    buraki--20dkg
    szynka lub boczek wędzony,gotow--25dkg
    olej.rzepakowy--10dkg
    przyprawy:sól,pieprz--do smaku
    majeranek lub koperek--do smaku
Wystaw ocenę:

4.5 (178 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Zapiekanka z ziemniaków, warzyw i szynki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Opis wykonania:


    1)Warzywa umyć i obrać, pokrajać w plastry średniej grubości.
    2)Szynkę pokrajać w grubszą kostkę, zamiast szynki można dodać wędzonego i ugotowanego boczku.
    3)Naczynie do zapiekania posmarować olejem i ułożyć na
    przemian warstwami warzywa i szynkę, zaczynając od ziemniaków,
    w środku ułożyć szynkę, ostatnią warstwą powinny być ziemniaki.
    4)Zapiekankę posypać solą, pieprzem oraz majerankiem lub koperkiem, każdą warstwę osobno.
    5)Piec na kuchni gazowej lub elektrycznej w większej patelni ze szczelną pokrywką lub w naczyniu żaroodpornym w piekarniku ok.1,2 godz.
    6)Podawać na płytkim talerzu z dowolną surówką sezonową.

Porady

Zamiast szynki lub boczku mozna zastosowac ser podpuszczkowy(żółty)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Piknik

Podobne przepisy

To może cię zainteresować