Zapiekanka z ziemniaków i pomidorów z zielonym groszkiem

0 (0 ocen)

  • 20 min

Dostałam spory zapas świeżych pomidorków i postanowiłam je jakoś "smacznie" wykorzystać:)Stwierdziłam, że doskonale będą smakować na ciepło w połączeniu z ziemniaczkami i groszkiem, który zebrałam.Pomysł okazał się strzałem w 10tkę, gdyż zapiekanka wyszła lekka, ale sycąca, aromatyczna i efektowna:)

  • 20 min

Składniki:

  • Składniki na 4 porcje:
    800 g ziemniaków (obranych)
    800 g pomidorów (obranych ze skórki)
    4 jajka
    150 g śmietany 12%
    30 g sera żółtego
    sól
    pieprz
    10 g bobu młodego
    20 g groszku zielonego młodego (obranego)
    masło do wysmarowania patelni
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Zapiekanka z ziemniaków i pomidorów z zielonym groszkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki gotujemy, ale nie rozgotowujemy.
  • 2. Ugotowane kroimy w cienkie plastry i układamy w patelni wysmarowanej masłem (takiej, którą można włożyć do piekarnika).
  • 3. Warstwę ziemniaków posypujemy solą lub Kucharkiem.
  • 4. Następnie układamy na nich, dość blisko siebie, pokrojone w plastry pomidory.
  • 5. Jajka wbijamy do miski, roztrzepujemy trzepaczką, dodajemy śmietanę, sól (około 1/2 łyżeczki), pieprz i ponownie roztrzepujemy.
  • 6. Na samym końcu dodajemy starty na tarce o grubych oczkach ser żółty, mieszamy i sos wylewamy na pomidory.
  • 7. Na wierzchu rozkładamy młody bób.
  • 8. Patelnię wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i pieczemy 25 minut z włączonym termoobiegiem, następnie bez niego jeszcze 10 minut.
  • 9. Gorącą zapiekankę rozkładamy na talerze i posypujemy groszkiem.

Porady

Bobu, jeśli ktoś nie lubi, dawać nie musi ;) Ja taką niewielką jego ilość zebrałam z grządek, dlatego postanowiłam go wykorzystać do tej zapiekanki :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować