Fajne danie np. na kolację. Można też kawałek zabrać do pracy. Jest bardzo smaczne.
1 godz. 30 min
Dla 9 osób
Łatwy
Składniki:
5 dużych jajek
300 ml śmietany 18%
200 g majonezu
300 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 puszki tuńczyka
duże ziemniaki - ok. 500 g
duża cebula
pęczek koperku
pęczek natki pietruszki
pieprz czarny świeżo mielony
sól
masło do wysmarowania formy i bułka tarta do obsypania
Zapiekanka z ziemniakami i tuńczykiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka roztrzepać mikserem. Dodać śmietanę i majonez. Wymieszać. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, szczyptę soli i pomieszać do połączenia składników.
Obrane ziemniaki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać sól i pieprz świeżo mielony.
Rybę osączyć i wyłożyć na talerz. Lekko rozdrobnić widelcem.
Natkę i koperek drobniutko pokroić. Cebulę pokroić w kostkę.
Dno tortownicy ( 24x24) wyłożyć papierem do pieczenia. Posmarować masłem i obsypać bułką tartą.
Przełożyć do tortownicy połowę ciasta. Na ciasto wyłożyć połowę ziemniaków. Na ziemniaki cebula i dwie łyżki koperku. Następnie tuńczyk. Na rybę wyłożyć natkę pietruszki i pozostałe ziemniaki. Na ziemniaki pozostały koperek i ciasto. Ładnie wyrównać i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na godzinę.
Zapiekankę podawać ciepłą albo wystudzoną. Smacznego.
Komentarze