Zapiekanka z ziemniakami i tuńczykiem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 9 osób
  • Łatwy

Fajne danie np. na kolację. Można też kawałek zabrać do pracy. Jest bardzo smaczne.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 9 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 5 dużych jajek
    300 ml śmietany 18%
    200 g majonezu
    300 g mąki pszennej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    2 puszki tuńczyka
    duże ziemniaki - ok. 500 g
    duża cebula
    pęczek koperku
    pęczek natki pietruszki
    pieprz czarny świeżo mielony
    sól
    masło do wysmarowania formy i bułka tarta do obsypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Placek Ryba Zapiekanki

Zapiekanka z ziemniakami i tuńczykiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka roztrzepać mikserem. Dodać śmietanę i majonez. Wymieszać. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, szczyptę soli i pomieszać do połączenia składników.
    Obrane ziemniaki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać sól i pieprz świeżo mielony.
    Rybę osączyć i wyłożyć na talerz. Lekko rozdrobnić widelcem.
    Natkę i koperek drobniutko pokroić. Cebulę pokroić w kostkę.
    Dno tortownicy ( 24x24) wyłożyć papierem do pieczenia. Posmarować masłem i obsypać bułką tartą.
    Przełożyć do tortownicy połowę ciasta. Na ciasto wyłożyć połowę ziemniaków. Na ziemniaki cebula i dwie łyżki koperku. Następnie tuńczyk. Na rybę wyłożyć natkę pietruszki i pozostałe ziemniaki. Na ziemniaki pozostały koperek i ciasto. Ładnie wyrównać i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na godzinę.
    Zapiekankę podawać ciepłą albo wystudzoną. Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ryby Tuńczyk

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować