Zapiekanka z zielonym i czerwonym pesto

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pyszna propozycja na oryginalne śniadanie, kolację lub jako gorąca przystawka na spotkanie ze znajomymi.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • proporcje na 4 zapiekanki:
    2 półbagietki

    pesto zielone:
    pęczek natki pietruszki
    2 ząbki czosnku
    4 plasterki żółtego sera
    2-3 łyżki oleju
    sól
    pieprz
    sok z cytryny

    pesto czerwone:
    100 g sera bałkańskiego
    270 g suszonych pomidorów w oleju z ziołami (waga netto)
    2-3 łyżki oleju spod pomidorów
    pół papryczki chili
    pół małej cebuli
    sól
    pieprz

    do przybrania pomidorki koktajlowe czerwone i żółte
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki Przekąski

Zapiekanka z zielonym i czerwonym pesto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przygot 1. Bagietki kroimy wzdłuż na pół.

    Pesto zielone:
    Wszystkie składniki na zielone pesto umieszczamy w malakserze i miksujemy na pastę.

    Pesto czerwone:
    Wszystkie składniki na czerwone pesto umieszczamy w malakserze i miksujemy na pastę.

    Łyżeczką nakładamy na przemian zielone i czerwone pesto. Wierzch dekorujemy pomidorkami. Zapiekamy w 180 stopniach C przez 10-15 minut. Podajemy na gorąco. Smacznego.

Porady

Zamiast pietruszki do zielonego pesto można dodać bazylię.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Europejska Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować