Pyszna propozycja na oryginalne śniadanie, kolację lub jako gorąca przystawka na spotkanie ze znajomymi.
30 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
proporcje na 4 zapiekanki:
2 półbagietki
pesto zielone:
pęczek natki pietruszki
2 ząbki czosnku
4 plasterki żółtego sera
2-3 łyżki oleju
sól
pieprz
sok z cytryny
pesto czerwone:
100 g sera bałkańskiego
270 g suszonych pomidorów w oleju z ziołami (waga netto)
2-3 łyżki oleju spod pomidorów
pół papryczki chili
pół małej cebuli
sól
pieprz
do przybrania pomidorki koktajlowe czerwone i żółte
Zapiekanka z zielonym i czerwonym pesto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Bagietki kroimy wzdłuż na pół.
Pesto zielone:
Wszystkie składniki na zielone pesto umieszczamy w malakserze i miksujemy na pastę.
Pesto czerwone:
Wszystkie składniki na czerwone pesto umieszczamy w malakserze i miksujemy na pastę.
Łyżeczką nakładamy na przemian zielone i czerwone pesto. Wierzch dekorujemy pomidorkami. Zapiekamy w 180 stopniach C przez 10-15 minut. Podajemy na gorąco. Smacznego.
Porady
Zamiast pietruszki do zielonego pesto można dodać bazylię.
Komentarze