Zapiekanka z wołowiną pod kukurydzianą pierzynką

0 (0 ocen)

Prosta i łatwa zapiekanka, na spodzie podsmażone i doprawione mięso z wołowiny, drugą wartswą są pieczarki, góra to lekko ciągnąca się warstwa kukurydziano-serowa.

Składniki:

  • Zestaw A:
    Składniki podstawowe:
    500 g mięsa mielonego wołowego
    200 g pieczarek
    1 puszka kukurydzy

    Składnik podstawowy dodatkowy:
    200 g startego sera żółtego, np. ementaler

    Składniki robocze:
    Do mięsa:
    1 szalotka
    2 łyżeczki czerwonej pasty curry
    1/2 łyżeczki soli
    2 łyżki oleju do smażenia

    Do pieczarek:
    kilka dużych listków natki pietruszki
    2 szczypty soli
    2 szczypty pieprzu

    Do masy kukurydzianej:
    1 jajko
    2 łyżki słodkiej śmietanki
    1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
    szczypta soli

    Dekoracja:
    listki pietruszki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Zapiekanka z wołowiną pod kukurydzianą pierzynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szalotkę obierz, poszatkuj, na patelni rozgrzej olej, wzruć szalotkę, przesmaż aż się lekko zeszkli. Dodaj pastę curry i smaż chwilkę. Dodaj mięso i dobrze przesmaż. Odstaw by trochę przestygło. Potem dodaj 100 g startego żółtego sera i dobrze wymieszaj. Mięso przełóż na dno formy żaroodpornej.
  • 2. Pieczarki oczyść i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Listki pietruszki posiekaj.
  • 3. Kukurydzę odsącz z zalewy, przełóż do misy blendera i zblenduj na gładko. Do masy dodaj starty żółty ser (pozostałe 100 g), 1 jajko, 2 łyżki słodkiej śmietanki, sól, pieprz i wymieszaj.
  • 4. Na mięso wyłóż listki pietruszki, pieczarki a na nie masę kukurydzianą. Wstaw do nagrzanego do 200 st. C piekarnika i piecz 30 minut. Udekoruj listkami pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Pieczarki Wołowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować