Zapiekanka z wędzonej makreli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wędzoną makrelę położyć na patelnię i zalać zimnym mlekiem, smażyć na małym ogniu przez 10 min aż ryba stwardnieje. Makrelę wyjąć z mleka, ostudzić , oskórować, odfiletować i rozdrobnić. Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, ubić z masłem na gładką masę, przyprawić pieprzem i solą , wymieszać.
Dodać jajko, natkę pietruszki, szczypiorek, wymieszać. Masa powinna być miękka ale nie wodnista. Masę schłodzić. Na patelni rozgrzać olej . Masę rybną rozłożyć na całej patelni, docisnąć widelcem .Smażyć około 15 min na średnim ogniu. Kiedy kotlet się zrumieni , przewrócić go na drugą stronę . Patelnię przykryć talerzem i odwrócić, przytrzymując talerz dłonią. Kotlet zsunąć na patelnię. Smażyć jeszcze przez 10 min. n kotlet przełożyć na półmisek , przybrać wg uznania. Podawać z sałatką .
Komentarze