Zapiekanka z wędzonej makreli

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Pikantna przystawka z makreli i sałatką lub z sałatą sprawi , że goście poproszą o dokładkę.

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 wędzone makrele
    300 ml mleka
    35 dkg obranych ziemniaków
    1 jajko
    sól.pieprz
    25g masła
    1 łyżka natka pietruszki
    1 łyżka posiekanego szczypiorku
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki Przystawki

Zapiekanka z wędzonej makreli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wędzoną makrelę położyć na patelnię i zalać zimnym mlekiem, smażyć na małym ogniu przez 10 min aż ryba stwardnieje. Makrelę wyjąć z mleka, ostudzić , oskórować, odfiletować i rozdrobnić. Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, ubić z masłem na gładką masę, przyprawić pieprzem i solą , wymieszać.
    Dodać jajko, natkę pietruszki, szczypiorek, wymieszać. Masa powinna być miękka ale nie wodnista. Masę schłodzić. Na patelni rozgrzać olej . Masę rybną rozłożyć na całej patelni, docisnąć widelcem .Smażyć około 15 min na średnim ogniu. Kiedy kotlet się zrumieni , przewrócić go na drugą stronę . Patelnię przykryć talerzem i odwrócić, przytrzymując talerz dłonią. Kotlet zsunąć na patelnię. Smażyć jeszcze przez 10 min. n kotlet przełożyć na półmisek , przybrać wg uznania. Podawać z sałatką .
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makrela wędzona

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Święta Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować