:-) Gorąco polecam (-:
Tania i prosta w wykonaniu zapiekanka, w której możemy przemycić wątróbkę :-)
1 min
Dla 1 osoby
Składniki:
ok. 70 dag wątróbki drobiowej
7-8 ziemniaków ugotowanych w mundurkach
1/2 kg pieczarek
3 - 4 cebule
przyprawa do ziemniaków i frytek
sól
pieprz
majeranek
330 ml śmietany 18%
sos pieczarkowy (w torebce)
Zapiekanka z wątróbką i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki w mundurkach kroimy w plasterki. Wątróbkę płuczemy, kroimy w sporą kostkę i smażymy na patelni wraz z cebulą na niewielkiej ilości tłuszczu. Oprószamy pieprzem i majerankiem, a po usmażeniu solą. Pieczarki kroimy w plasterki i podsmażamy. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Ziemniaki układamy na spodzie. Oprószamy przyprawą do ziemniaków i solą. Na to układamy wątróbkę z cebulą a następnie pieczarki. Przykrywamy warstwą z ziemniaków, oprószamy znów przyprawą do ziemniaków i solą.
2.Całość zalewamy śmietaną wymieszaną z sosem pieczarkowym (proszkiem). Zapiekamy ok. 40 - 50 min. w temp. 180*C.
Komentarze