Zapiekanka z wątróbką i pieczarkami

0 (0 ocen)

  • 1 min
  • Dla 1 osoby

:-) Gorąco polecam (-:
Tania i prosta w wykonaniu zapiekanka, w której możemy przemycić wątróbkę :-)

  • 1 min
  • Dla 1 osoby

Składniki:

  • ok. 70 dag wątróbki drobiowej
    7-8 ziemniaków ugotowanych w mundurkach
    1/2 kg pieczarek
    3 - 4 cebule
    przyprawa do ziemniaków i frytek
    sól
    pieprz
    majeranek
    330 ml śmietany 18%
    sos pieczarkowy (w torebce)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki Sos pieczarkowy

Zapiekanka z wątróbką i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1 1. Ziemniaki w mundurkach kroimy w plasterki. Wątróbkę płuczemy, kroimy w sporą kostkę i smażymy na patelni wraz z cebulą na niewielkiej ilości tłuszczu. Oprószamy pieprzem i majerankiem, a po usmażeniu solą. Pieczarki kroimy w plasterki i podsmażamy. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Ziemniaki układamy na spodzie. Oprószamy przyprawą do ziemniaków i solą. Na to układamy wątróbkę z cebulą a następnie pieczarki. Przykrywamy warstwą z ziemniaków, oprószamy znów przyprawą do ziemniaków i solą.
  • 2 2. Całość zalewamy śmietaną wymieszaną z sosem pieczarkowym (proszkiem). Zapiekamy ok. 40 - 50 min. w temp. 180*C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pieczarki Podroby Ziemniaki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować