Zapiekanka z warzywami sezonowymi w sosie beszamel

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Zapiekanki to szybka propozycja na obiad z dodatkiem sezonowych warzyw jest smaczna i zdrowa ;)

  • 40 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • • 60 dag fileta z kurczaka
    • Kilka papryczek konserwowych
    • Przyprawa do kurczaka
    • Sól
    • Olej do smażenia
    • 30 dag fasolki szparagowej
    • ½ brokułu
    • ½ kalafiora
    • Sos beszamel ( 2 łyżki masła , 2 łyżki maki pszennej, gałka muszkatołowa, pieprz, sól, 1 ½ szk. mleka)
    • Serek topiony w plastrach Hochland
    • 15 dag sera żółtego
    • 1 opakowanie makaronu tortellini
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Zapiekanki

Zapiekanka z warzywami sezonowymi w sosie beszamel - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • mięso 1. Mięso kroimy w kostkę, prużymy na rozgrzanym oleju.
  • przyprawy 2. Doprawiamy przyprawą do kurczaka oraz solą.
  • warzywa 3. Makaron gotujemy w osolonej wodzie.
    Warzywa dzielimy na różyczki ( brokuł, kalafior oraz fasolkę )również gotujemy w osolonej wodzie.
  • makaron 4. Makaron po ugotowaniu wykładamy do naczynia żaroodpornego.
  • mięso 5. Na makaron wykładamy kurczaka.
  • ser 6. Następnie układamy ser topiony.
  • warzywa 7. Na ser warzywa oraz paprykę pokrojoną w paseczki
  • 8. Na koniec robimy sos beszamel ( masło rozpuszczamy w rondelku dodajemy mąkę, mleko oraz przyprawy, mieszając żeby nie powstały grudki ).
  • ser 9. Gotowym sosem polewamy zapiekankę.
    Wierzch posypujemy serem żółtym, startym na tarce o dużych oczkach.
  • zapiekanka 10. Zapiekamy 20 minut w 180°C.
    Zapiekanka gotowa.
    Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować