Zapiekanka z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron gotujemy w osolonej wodzie.
Pierś pokroić w paseczki, przyprawić sola, pieprzem i vegetą, smażymy na złoty kolor.Po usmażeniu zdjąć z patelni.
Pokroić papryki w kostkę-cebulkę w półksiężyce. Smażymy na patelni wszystko, włącznie z warzywami. Doprawić solą i pieprzem.Dusić na wolnym ogniu pod przykryciem ok.15 min. W międzyczasie robimy sos -(czosnek przeciskamy przez praskę i mieszamy razem ze śmietaną z dodatkiem soli do smaku.
Ugotowany makaron odcedzamy i mieszamy go z sosem czosnkowym,posiekaną natką pietruszki i 1/3 utartego żółtego sera. Posmarować naczynie żaroodporne oliwa i włożyć wymieszany makaron.Na makaron rozkładamy upieczone mięso i na wierzch dajemy warzywa.
Pieczemy w piekarniku 180 stopni-40 minut. Przed końcem pieczenia posypać resztą sera i jeszcze zapiekać do roztopienia sera.
Komentarze