Zapiekanka z trzema serami.

0 (0 ocen)

Do masy serowej zamiast fety można dodać bryndzę.

Składniki:

  • • 80 dag młodych ziemniaków (najlepiej podobnej wielkości, wtedy łatwiej je ugotujesz)
    • 20 dag miękkiego sera typu feta
    • 2/3 szklanki śmietany kremówki
    • 1 jajko
    • 8-10 cienkich plasterków chudego wędzonego boczku
    • 5 dag sera pleśniowego
    • 5 dag sera żółtego
    • Suszone zioła: szałwia, rozmaryn i oregano
    • Sól
    • Mielone biały pieprz
    • Olej do posmarowania formy

Zapiekanka z trzema serami. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. • Ziemniaki cienko obierz. Włóż do posolonego wrzątku. Gotuj około 10 minut. Następnie odcedź, osącz, a kiedy przestygną, potnij je w niezbyt grube plasterki. Żaroodporną formę cienko posmaruj olejem. Brzegi formy wyłóż kilkoma plasterkami boczku.
    • Fetę przełóż do miseczki. Dodaj do niej śmietanę oraz jajko. Dokładnie utrzyj. Dosyp po szczypcie suszonej szałwii, rozmarynu i oregano. Przypraw solą oraz pieprzem. Przemieszaj.
    • Ser żółty zetrzyj na tarce, ser pleśniowy drobno pokrój. W formie kładź plastry ziemniaków, każdą warstwę cienko smarując masą z fety. Wierzch posyp serem żółtym oraz pleśniowym. Przykryj resztą boczku. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni. Piecz 15 minut. Po upieczeniu wybij z formy i posyp oregano.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy