Po urodzinach Synka zostało mi w lodówce kilka produktów, które koniecznie musiałam wykorzystać, a według mnie niekoniecznie do siebie pasowały. Jednak lubię czasem zaryzykować i skleiłam je w całość, efekt wyszedł WYŚMIENITY :)
45 min
Dla 2 osób
Łatwy
Składniki:
-2 placki tortilli
-0,4 dag mięsa mielonego z łopatki
-200 g sera feta
-100 g pomidorków koktajlowych
-1 pomidor malinowy
-1 ogórek zielony krótki
-1 mała czerwona papryka
-1,5 łyżki przyprawy kebab-gyros
-4 łyżki prażonej cebulki
-400 g przecieru pomidorowego
-olej do smażenia
Zapiekanka z tortilli z mięsem, warzywami i fetą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pomidora kroimy w kostkę, pomidorki na pół, obranego ogórka w kostkę, ser feta w kostkę. Mięso mieszamy z przyprawą kebab-gyros.
2. Na patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy mięso, smażymy 5 minut od czasu do czasu mieszając. Dodajemy pomidory i paprykę pokrojoną w kostkę, smażymy kolejne 5 minut. Farsz studzimy i równomiernie rozkładamy na plackach tortilli.
3. Wykładamy ogórka, połowę fety i cebulki prażonej. Zawijamy. Układamy w naczyniu do zapiekania. Zalewamy równomiernie przecierem pomidorowym, wysypujemy pozostałą fetę i cebulkę. Pieczemy 25 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. Smacznego!
Komentarze