Zapiekanka z tortilli z mięsem, warzywami i fetą

4.5 (185 ocen)

  • 45 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Po urodzinach Synka zostało mi w lodówce kilka produktów, które koniecznie musiałam wykorzystać, a według mnie niekoniecznie do siebie pasowały. Jednak lubię czasem zaryzykować i skleiłam je w całość, efekt wyszedł WYŚMIENITY :)

  • 45 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • -2 placki tortilli
    -0,4 dag mięsa mielonego z łopatki
    -200 g sera feta
    -100 g pomidorków koktajlowych
    -1 pomidor malinowy
    -1 ogórek zielony krótki
    -1 mała czerwona papryka
    -1,5 łyżki przyprawy kebab-gyros
    -4 łyżki prażonej cebulki
    -400 g przecieru pomidorowego
    -olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (185 ocen)

Zapiekanka z tortilli z mięsem, warzywami i fetą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pomidora kroimy w kostkę, pomidorki na pół, obranego ogórka w kostkę, ser feta w kostkę. Mięso mieszamy z przyprawą kebab-gyros.

    2. Na patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy mięso, smażymy 5 minut od czasu do czasu mieszając. Dodajemy pomidory i paprykę pokrojoną w kostkę, smażymy kolejne 5 minut. Farsz studzimy i równomiernie rozkładamy na plackach tortilli.

    3. Wykładamy ogórka, połowę fety i cebulki prażonej. Zawijamy. Układamy w naczyniu do zapiekania. Zalewamy równomiernie przecierem pomidorowym, wysypujemy pozostałą fetę i cebulkę. Pieczemy 25 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować