Zapiekanka z tortellini/ravioli w sosie śmietanowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ravioli lub tortellini gotujemy al dente odcedzamy przelewamy woda. Cebule kroimy w kostkę, smażymy na patelni do miekkosci razem z posiekanym czosnkiem, osobno kroimy w talarki pieczarki i na oliwie tez smażymy aż odparuje sok. Doprawiamy solą i pieprzem.
2.Naczynie do zapiekanki smarujemy tłuszczem, wsypujemy cebulę i pieczarki, mieszamy, doprawiamy do smaku. Dolewamy śmietanę, mieszamy, ma powstać gęsty sos, do ktorego dodajemy ugotowane ravioli lub tortellini, mieszamy dokładnie. Dodajemy dużo oregano. Smak ma byc śmietanowo-czosnkowo-oreganowy.
3.Do środka ścieramy troche sera i mieszamy wszystko dokładnie. Na góre ścieramy grubą warstwę sera. Przykrywam i daje do piekarnika na 180C na jakies 15 minut potem odkrywam i dopiekam aż ser sie zrumieni. Gotowe!
Komentarze