Zapiekanka z tortellini/ravioli w sosie śmietanowym

4.46 (203 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

po pierwsze jest naprawdę bardzo smaczna, po drugie mozna nią nakaramić drużyne piłkarską, bo jest tak syta i po trzecie jest łatwa i wychodzi każdemu

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - ravioli lub tortellini z 3 serami lub ricotta: 250 gramów
    - cebula: 4 sztuki
    - czosnek: 4 ząbki
    - sól, pieprz: 1 szczypta
    - oregano świeze i suszone: 3 łyżki
    - pieczarki: 500 gramów
    - śmietana 18% (duża): 400 mililitrów
    - oliwa lub masło: 2 łyżki
    - starty ser gouda sam lub z gorgonzolą lub parmezanem: 100 gramów
Wystaw ocenę:

4.46 (203 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Zapiekanka z tortellini/ravioli w sosie śmietanowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ravioli lub tortellini gotujemy al dente odcedzamy przelewamy woda. Cebule kroimy w kostkę, smażymy na patelni do miekkosci razem z posiekanym czosnkiem, osobno kroimy w talarki pieczarki i na oliwie tez smażymy aż odparuje sok. Doprawiamy solą i pieprzem.
  • 2. Naczynie do zapiekanki smarujemy tłuszczem, wsypujemy cebulę i pieczarki, mieszamy, doprawiamy do smaku. Dolewamy śmietanę, mieszamy, ma powstać gęsty sos, do ktorego dodajemy ugotowane ravioli lub tortellini, mieszamy dokładnie. Dodajemy dużo oregano. Smak ma byc śmietanowo-czosnkowo-oreganowy.
  • 3. Do środka ścieramy troche sera i mieszamy wszystko dokładnie. Na góre ścieramy grubą warstwę sera. Przykrywam i daje do piekarnika na 180C na jakies 15 minut potem odkrywam i dopiekam aż ser sie zrumieni. Gotowe!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować