Zapiekanka z tortellini pod warzywno- pomidorową pulpą

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 30 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Nigdzie nie jest powiedziane, że tortellini nadaje się wyłącznie do sałatek, doskonałe są też do wszelkiego rodzaju zapiekanek. Ukryte pod warzywno pomidorową pierzynką z dodatkiem sera, stanowią pyszną propozycję obiadową. Zapiekanka syta i łatwa do przygotowania. Polecam!

  • 30 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 25 dag kolorowych pierożków tortellini
    300 ml przecieru pomidorowego
    1 bakłażan
    1 cukinia
    1 cebula
    4 ząbki czosnku
    1 papryczka chili-miałam w zalewie olejowej ale może być świeża
    15 dag startego sera żółtego salami
    3 łyżki oleju rzepakowego do podsmażenia
    1 łyżeczka cukru
    1 łyżeczka ziół prowansalskich
    Sól morska do smaku
    natka pietruszki do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Zapiekanki

Zapiekanka z tortellini pod warzywno- pomidorową pulpą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Tortellini 1. Tortellini gotuję w osolonym wrzątku do miękkości-mają pozostać jedrne, odcedzić, wyłożyć na dno naczynia żaroodpornego.
  • Warzywa 2. Cebulę obrać posiekać, umyty bakłażan i cukinię pokroić w kostkę, czosnek obrać przecisnąć przez praskę.
  • warzywa 3. Na patelni rozgrzać olej, zeszklić cebulę z czosnkiem, po chwili dodać bakłażana i cukinię, dusić pod przykryciem do miękkości.
    Doprawić do smaku cukrem ziołami, solą, wlać przecier, dodać pokrojoną papryczkę chili, dusić 5 minut.
  • Przed pieczeniem 4. Wylać warzywno-pomidorową pulpę na tortellni posypać serem zapiekać w nagrzanym piekarniku około 15 minut aż ser się rozpuści.
    Podawać od razu posypaną natką po wyjęciu z pieca.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować