Podawać gorące jako samodzielne danie z sosem sporządzonym z wydrążonych gniazd nasiennych. / ogórki szklarniowe mają delikatne gniazda nasienne więc można je wykorzystać/ .
Składniki:
5 średnich ziemniaków
1 marchew
3 ogórki szklarniowe
25 dag metki łososiowej
3 duże ząbki czosnku
6 łyżek musztardy kremowej łagodnej
3 plastry sera salami
1/4 kostki masła
6 pomidorków koktajlowych
sól, pieprz do smaku.
SOS
- wydrążone środki z ogórków
3 duże ząbki czosnku
1/4 pęczka natki pietruszki
5 cm pora, biała część
1 łyżeczka musztardy kremowej
1 łyżeczka tartego chrzanu w occie
2 łyżki śmietany 30%
sól, pieprz do smaku.
Zapiekanka z świeżym ogórkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ogórki umyć, osuszyć, przekroić wzdłuż na połowę i wydrążyć gniazda nasienne, posypać solą ,pieprzem i posmarować musztardą.
Czosnek obrać, pokroić w kostkę i posypać na musztardzie.
2.Metką porcjami napełnić ogórki. Wdusić w metkę pomidorki koktajlowe pokrojone w ćwiartki i całość posypać żółtym serem pokrojonym w drobną kostkę.
3.Ziemniaki, marchew obrać, umyć i ugotować w osolonej wodzie około 15 min, odcedzić, przestudzić i pokroić w plastry.
4.Naczynie żaroodporne posmarować dość grubo masłem, ułożyć nafaszerowane ogórki i obłożyć je na przemian plastrami ziemniaków i marchwią.
Posypać wiórkami masła, posypać solą, pieprzem
5..Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190C i piec 15 - 20 min.
6.Wszystkie składniki sosu zmiksować, doprawić do smaku przyprawami.
7.Sos ten smakuje nie tylko do zapiekanki z świeżym ogórkiem ale również do dań mięsnych pieczonych lub grillowanych.
Komentarze